Incertesa a la sanitat davant la retallada de la Generalitat en el pressupost


La Generalitat va anunciar una reducció del 10% però encara no ha concretat com afectarà a cada centre Preocupació · Els sindicats alerten que el servei empitjorarà i temen la destrucció de llocs de treball.
La retallada del 10 per cent en el pressupost del departament de Salut anunciada ja fa dies pel govern de la Generalitat implicarà la paralització d’algunes obres, la concentració en menys centres de determinades proves diagnòstiques i un increment del 3 per cent de les llistes d’espera, entre moltes altres conseqüències. “Els malalts que puguin esperar, ara ho faran durant més temps”, va dir el conseller de Salut, Boi Ruiz, en referència a l’augment de les llistes d’espera.
Quant a la redistribució dels centres, Ruiz opina que “no fa falta que a tots els hospitals hi hagi un radiòleg que interpreti els diagnòstics. La tecnologia permet que les proves viatgin d’un centre a un altre”. De la mateixa manera, el Govern considera que tenir equips mèdics de guàrdia nocturna als serveis d’urgències dels 54 hospitals públics de la xarxa catalana no és sostenible. Però malgrat que tot això apunta cap a una important reducció dels serveis, el conseller assegura que en cap moment “es posarà en perill la qualitat dels serveis sanitaris públics”.

La qualitat del servei

Els sindicats, però, no estan d’acord amb aquesta afirmació. Tot i que encara es desconeix com afectarà la retallada a cada centre, la UGT del Vallès Occidental calcula que el Parc Taulí de Sabadell rebrà uns 12 milions d’euros menys. “Si les retallades es fan efectives”, diu el secretari comarcal del sindicat, Josep Santcristòfol, “es tancaran els quiròfans de tarda, determinats serveis es concentraran en un sol hospital i hi haurà col·lapse a urgències”. “En definitiva”, continua, “l’atenció als pacients empitjorarà”. Pel que fa a Terrassa, el sindicat calcula que la reducció serà similar tant per a la Mútua com per a l’Hospital de Terrassa. “Ens han dit que la retallada no afectarà els treballadors, però si fan una reordenació dels serveis i deixen de fer determinades proves a alguns hospitals, què passarà amb els tècnics que les fan?”, es pregunta Felisa Monferrer, delegada sindical de CCOO al Consorci Sanitari de Terrassa. “Ja fa temps que no es cobreixen les baixes, però els pacients són els mateixos. Per tant, tenim més càrrega de treball”, explica. També fa mesos que han deixat de fer una sèrie d’operacions que la Generalitat contractava a part del concert.

Cap a la privatització

“Les llistes d’espera creixeran de manera exponencial, i quan siguin tremendes derivaran els pacients a clíniques privades que pagarà la Generalitat”, afirma Santcristòfol, que veu la retallada com una jugada del Govern per privatitzar el sistema. “A la llarga sortirà més car”, diu. En els propers dies els centres sanitaris coneixeran com els afectarà la mesura en cadascun d’ells. Les conseqüències per als usuaris es veuran més endavant.

Perilla el Vicente Ferrer?

La reducció del 10 per cent del pressupost del departament de Salut comportarà també la paralització d’algunes de les obres previstes. Per això, des que es va conèixer la notícia, es tem per la continuïtat del projecte de l’hospital Vicente Ferrer, que estarà ubicat a Rubí i donarà servei a pacients d’aquesta localitat i també de Sant Cugat i Castellbisbal. Per la seva part, l’alcaldessa de Rubí, Carmen Garcia Lores, s’ha afanyat a recordar que les retallades no han d’afectar el projecte ja que “no suposarà un cost real per a la Generalitat fins d’aquí a tres anys, quan s’hagin acabat les obres”. El projecte és un encàrrec de la Mútua de Terrassa, que en serà l’entitat gestora i pagarà les depeses de la construcció i la compra dels equipaments. L’inici de les obres s’ha ajornat en diverses ocasions i per això des de l’Ajuntament no es veu com un mal símptoma que aquest trimestre hagi tornat a succeir. Per si de cas, però, Garcia Lores ha sol·licitat una reunió amb el conseller de Salut, Boi Ruiz

Comentarios

Entradas populares de este blog

CONTRA LA CORRUPCIÓ I LA IMPUNITAT: MOBILITZACIÓ POPULAR EN DEFENSA DEL BÉ PUBLIC

Municipalisme per a la transformació social Canviar realitats locals des de la implicació ciutadana