Un carrer per a Neus Catalá a Polinyà


Després de la compareixença a la premsa que l'Ajuntament de Manresa va acordar dedicar un dels seus carrers a Neus Català, un grup de veïns i veïnes de Polinyà, hem decidit posar-nos en contacte amb l'Ajuntament per veure, que aquesta possibilitat sigui un fet al nostre poble.


El mes d'abril de l'any passat ens deixava Neus Català a l'edat de 103 anys. Moltes persones la tindreu present, la Neus va sobreviure al camp de concentració nazi de Ravensbrück i va dedicar la seva vida a combatre el feixisme. Ella, que ens deia “la lluita no és agafar una arma, és unir-se per defensar una idea, perquè la vida es lluita” és un referent per a molta gent, també per a nosaltres. Neus Català és un exemple de lluitadora incansable, de militant per la igualtat i la justícia social.

Neus Català va rebre la Creu de Sant Jordi l'any 2005 i va ser escollida Catalana de l'Any el 2006, així com  al 2014, amb noranta-nou anys, l'Ajuntament de Barcelona li va atorgar la Medalla d'Or al Mèrit Cívic en reconeixement a la seva tasca de preservar la memòria històrica, lluitar contra el feixisme i defensar els drets de les dones. El 2015 va rebre la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, per la seva lluita per la justícia i les llibertats democràtiques, la memòria dels deportats i deportades als camps de la mort nazis i la defensa dels drets humans. A nosaltres però, ens agrada recordar-la com aquella infermera, filla de camperols, que va prendre el compromís de defensar la classe treballadora ja de ben jove, al poble de Guiamets, (Tarragona) que es convertí en una militant comunista decidida i constant. Una dedicació que la va portar a cuidar infants a la rereguarda republicana, a marxar a l'exili per participar de la resistència francesa contra el nazisme, a ser deportada al camp d'extermini per a dones i nens de Ravensbrück i, un cop alliberada, a involucrar-se a la lluita antifranquista i feminista.

La Neus va ser militant comunista fins al darrer dels seus dies i això ens dona un exemple com a dones, com a treballadores i com a ciutadanes que ens deixa el llistó molt alt, però també ens aporta la confiança necessària per seguir treballant per un demà més just. Aquest exemple ens insta a tota la ciutadania a batallar per la justícia en aquesta greu crisi a què ens aboca la pandèmia i els poders del règim, així com a desemmascarar i fer front a l'extrema dreta.

El llegat de la Neus, com la de tants altres militants anònims, posa sobre la taula l'obligació ètica de retre homenatge a qui ens ha ensenyat el camí.

Així doncs, instem al consistori de Polinyà a que aprovi dedicar un carrer, del nostre municipi, a la  Neus Català, seguin l'exemple de ciutats com París, o Manresa.

Estem segurs que Polinyà sabrà estar a l’alçada d’aquests fet.

 

Polinyà a 11 de novembre de 2020

 

 


Comentarios

Entradas populares de este blog

CONTRA LA CORRUPCIÓ I LA IMPUNITAT: MOBILITZACIÓ POPULAR EN DEFENSA DEL BÉ PUBLIC

Municipalisme per a la transformació social Canviar realitats locals des de la implicació ciutadana