BIBLIOTECA DE POLINYÀ NEUS CATALÀ

BIBLIOTECA DE POLINYÀ NEUS CATALÀ





Intervenció al Ple municipal de l’Ajuntament de Polinyà defensant la proposta del nom de la nova Biblioteca.

Ha sigut aprovada per unanimitat.

Com vostès ja saben soc membre del mateix partit on va pertànyer Neus Català fins als darrers dies de la seva vida. Em refereixo als Comunistes de Catalunya. Em satisfà profundament disposar de l'oportunitat d'adreçar-me al consistori per donar les gràcies per la seva predisposició i especialment al nostre Alcalde en senyor Javier Silva Pérez per atendre'ns i entendre'ns un cop més.

La nostra motivació en concedir a la nova biblioteca de Polinyà el nom de Neus Català està en la importància que té assignar noms de dona (i més en temps en que l'extrema dreta vulnera part dels nostres drets assolits) als espais públics i culturals com la nostra nova Biblioteca Municipal.

Neus Català simbolitza una figura històrica i humana de força, convicció i solidaritat. On la seva lluita per la justícia i la millora social van ser una constant a la seva vida. Supervivent del camp de concentració i d' extermini de dones i infants de Ravensbrück. On es van recloure 133.000 persones i 92.000 d'elles hi van morir a causa de l' abusiva explotació o a les cambres de gas.

Neus Català com d' altres dones supervivents són testimoni de la crueltat del camps d'extermini nazi.

La seva perseverant lluita contra el feixisme i constant defensa als drets de la dona han estat reconegudes per diverses institucions brindant-li al 2005 la Creu de Sant Jordi , nomenant-la Catalana de l'any 2006 i obtenint als noranta-nou anys la Medalla d'Or al Mèrit Cívic per part de l'Ajuntament de Barcelona l'any 2014 i un any després la Medalla d' Or de la Generalitat de Catalunya per la seva estima i defensa a la justícia i a les llibertats democràtiques.

Sí, va ser una gran dona i així ho fa palès el seu recorregut vital fet que a portat a designar carrers de la via pública amb el seu nom a París, Manresa i a moltes altres poblacions catalanes.

Neus Català va morir el 13 d' Abril del 2019 amb 103 anys. Una gran persona que la recordarem per sempre. Per ella la lluita no era agafar una arma, és unir-se per defensar una idea perquè la vida és lluita.

El seu llegat com el de tants altres militants anònims ens posa en l'obligació ètica de lliurar-li homenatge a les dones i homes que ens han mostrat el camí cap a la igualtat i la justícia social.

Ja per acabar fer menció de la nota que l' Elisenda Belenguer (Historiadora i Biògrafa de l'esmentada militant) en motiu de designar el nom a la nova Biblioteca de Polinyà Neus Català i en veu de la Neus ens fa arribar:

"Jo si rebo aquest honor en el meu nom no és per mi sola sinó que el prenc en honor i pel record de totes les meves companyes víctimes, resistents i deportades. Moltes d'elles mortes als maleïts camps de mort nazis". Moltes gràcies. Salut i República.

Seria important que l’acord fos per unanimitat.

Elisenda Belenguer i Margarita Català, filla de la Neus Català, podran estar present a la inauguració de la Biblioteca.

Polinyà a 6 de juliol de 2022

Roque Fernández Navarro

Comentarios

Entradas populares de este blog

CONTRA LA CORRUPCIÓ I LA IMPUNITAT: MOBILITZACIÓ POPULAR EN DEFENSA DEL BÉ PUBLIC

Municipalisme per a la transformació social Canviar realitats locals des de la implicació ciutadana